skip to Main Content
OM KONKURRENCEN

Den Danske Balletpris er skabt af Bogusia Gauden og Anne Holm-Jensen Peyk i 2020. Ønsket er at skabe et mødested for børn og unge fra 9 til 20 år, der med afsæt i ballet og contemporary har lyst til at udfordre sig selv ved at konkurrere med jævnaldrende amatørdansere i kategorierne solist, duet eller gruppe. Konkurrencen vil samle børn og unge fra hele landet med samme interesse og dermed give dem en unik mulighed for at dele deres passion med ligesindede.

Konkurrencen fungerer også som den første danske udvælgelse nogensinde til den nordisk-baltiske balletkonkurrence Prix du Nord, der afholdes i Gøteborg i juni 2021. Deltagerne kan udover 1., 2. og 3. præmie, vinde legater til sommerskoler og undervisning hos partnerskoler.

Gennem konstruktiv feedback kan dommerne motivere og inspirere deltagerne, der efter konkurrencen vender tilbage til deres vanlige undervisning med fornyet indsigt og gå på mod til at opnå nye højder indenfor deres ballettræning. . Det er balletkonkurrencens fornemste opgave at fremme deltagernes glæde ved at danse og give dem en ny platform, hvor de kan optræde. Et fællesskab med og omkring ballet i hjertet af Danmark.

Det at der for første gang i Danmark kommer en balletkonkurrence er ret fantastisk. Det vil nemlig give børn og unge med balletinteresse mulighed for at gå i skarp arbejdsmode. Desforuden vil det på en højere klinge skabe bevågenhed, almen interesse og fokus på dans og især ballet i hele landet. Jeg billiger fuldt ud dette initiativ.”  Nikolaj Hübbe

ANNE HOLM-JENSEN PEYK
er kunstnerisk leder på Tivoli Balletskole.

Anne er uddannet på John Cranko Schule, Stuttgart som balletdanser og på Københavns Universitet med en kandidatgrad i Moderne Kultur og Kulturformidling. Sin balletpædagogiske baggrund har Anne fra studier hos David Howard, Loipa Araujo, Darla Hoover og Eva Draw.

I løbet af sin karriere som danser og instruktør har Anne har arbejdet med bl.a. Ballett Chemnitz, Tivoli Ballet Teater, Den Kgl. Ballet, American Ballet Theater, Finnish National Ballet og Hamburg Ballet. I de 13 år Anne var fast instruktør og lærer i Den Kgl. Ballet samarbejdede hun med mange koreografer som bl.a. Alexei Ratmansky, Sidi Larbi Cherkaoui, John Neumeier, Tim Rushton, Christopher Wheeldon, Wayne McGregor og Natalia Horecna. I dag er Anne gæsteinstruktør i Den Kgl. Ballet.

I sin tid i Den Kgl. Ballet udviklede Anne sit fokus på skadesrehabilitering og skadesforebyggelse i ballettræning, og har løbende efteruddannet sig hos bl.a. Eric Franklin, Dr. Guy Voyer og Dr. Andreo Spina. Anne var således også stiftende bestyrelsesmedlem i Dance Science Denmark, en forening der er målrettet formidling af viden om sundhed, træning, skadesbehandling og – forebyggelse for dansere.

Som leder af Tivoli Balletskole har Anne oprettet skolens Balletuddannelse med HF i 2018, ligesom skolen under hendes ledelse i 2020 blev optaget i det internationale netværk World Dance Drama Education Alliance sammen med anerkendte danseuddannelsesinstitutioner som Hong Kong Academy of Performing Arts, Korea National University of the Arts, Seoul og Central Academy of Drama, Beijing.

Anne er en anset international gæsteunderviser og har bl.a. været inviteret til at undervise på ZuKT – Hochschule für Darstellende Kunst Frankfurt a.M, Conservatorio Professional de Danza Valencia og University of Nevada Las Vegas.

Som anerkendelse for sit arbejde som instruktør og lærer har Anne modtaget Henny Sophie Clausen og møbelarkitekt Axel Clausens Fonds hæderslegat, Instruktørprisen 2014 – Den Kgl.Ballet og Balletmester Albert Gaubiers Legat.

BOGUSIA GAUDEN
er leder af Danseakademi City Ballet.

Bogusia er uddannet som balletdanser på Den Statslige Balletskole i Gdansk, Polen og som balletpædagog og koreograf på Det Russiske Institut for Teaterkunst GITIS i Moskva.

I 1995 grundlagde Bogusia Danseakademi City Ballet i Odense med Vaganova metoden som fundament for skolens undervisning. Hendes engagement til at formidle ballet til et bredt publikum har ledt hende til at skabe mange projekter med ballet og børn og unge som omdrejningspunkt. I skolens regi har balletelever optrådt med Odense Symfoniorkester, konferencer. Hvert år deltaer skolens elever i Odense Blomsterfestival, HCA Festival og mm. Som koreograf spænder Bogusia vidt har skabt utallige balletter til Danseakademi City Ballets elever deriblandt Nøddeknækkeren, Snedronningen, Tornerose og en Skærsommernatsdrøm ligesom hun har arbejdet på flere musicals som 1001 Nat og Elverhøj.

Det internationale samarbejde med andre skoler og balletinstitutioner er en væsentlig del af Bogusias virke. Hun var i 2004, 2009, 2015 vært for International Young Dancers Festival i Odense. I 2005 skabte Bogusia H.C. Andersen Dance Festival som fejringen af 200-året for H.C. Andersens fødsel med deltagende skoler fra Østrig, Frankrig, USA, Polen, Tyskland og Danmark. Over 4 dage optrådte skolerne med forestillinger inspireret af H.C. Andersens eventyr univers på Amfiscenen i Odense. Bogusia og Danseakademi City Ballet rejser også selv ud i verden for at deltage i International Young Dancers Festival, blandt andet i USA, Mexico, Tyskland, Polen, Frankrig. Sidst i 2019 I Peru.

Bogusia er en respekteret lærer både i Danmark og internationalt. Udover Den Kgl. Balletskole i Odense, Gerlev Idrætshøjskole og Danselinjen på Oure har Bogusia gæsteundervist blandt andet i Polen, Tyskland, USA og Peru.

Kriterier for bedømmelse

I bedømmelsen bliver der lagt lige så meget vægt på det tekniske niveau som på det kunstneriske udtryk og dansernes musikalitet. Det forventes, at det tekniske niveau i den præsenterede koreografi tilpasses deltagerens alder og ballettekniske muligheder. Kostumevalget bliver ikke direkte bedømt, men dommerne ser på det overordnede indtryk.

Hver solist og duet/gruppe får en kort skriftlig feedback fra dommerpanelet.

Præmier

Alle deltagere modtager et deltagelsesdiplom.

I hver kategori tildeles:
1. præmie
2. præmie
3. præmie

Blandt deltagerne i solistkategorierne vælges også vinder af Bedst Performance præmie

Derudover uddeles legater til sommerskoler m.m.

COVID-19
Grundet de fortsatte restriktioner i forbindelse med covid-19 bliver afviklingen af den første udgave af Den Danske Balletpris delt i to separate events.

Udvælgelsen til Prix du Nord finder fortsat sted den 25. april 2021, men er rykket til Lumbyesalen i Tivolis Koncertsal, så de udvalgte deltagere kan nå at tilmelde sig konkurrencen i Gøteborg 14.-16. juni 2021. Dette event kommer til at foregå uden publikum, men der vil blive live-streamet fra dagen.

Hovedkonkurrencen Den Danske Balletpris er flyttet til 30. maj 2021 i Odense Koncerthus. Vi glæder os til en stor dag med mange gode oplevelser for deltagere og publikum.

Den Danske Balletpris
DATO

30. maj 2021

TID & STED

Odense Koncerthus

TILMELDINGSFRIST

16. maj 2021

Back To Top