skip to Main Content
Jonathan Chmelensky

JONATHAN CHMELENSKY
Solodanser, Den Kongelige Ballet. Jonathan er uddannet ved Conservatoire National supérieur i Paris og ved Cuban National Ballet School i Havana.  Han blev ansat som korpsdanser i Den Kongelige Ballet i 2007. I 2013 blev Jonathan udnævnt til solist. Udnævnelsen til solodanser fulgte i 2018.

Jonathans repertoire med Den Kongelige Ballet er bredt og varieret. Bournonvillerepertoiret er repræsenteret med roller som Gennaro i Napoli, James i Sylfiden og pas de deux’en fra Blomsterfesten i Genzano.  Blandt de dramatiske roller har Jonathan fortolket Albrecht i Giselle, prins Siegfried og Rothbart i Svanesøen, Jack i Alice i Eventyrland, Lescaut i Manon, Gaston Rieux i Kameliadamen, og Prinsen i Askepot. Mens hans tekniske virtuositet er kommet til sin ret i bl.a. pas de deux’en fra Le Corsaire, Soloherren i Etudes, Solor i La Bayadère, Sukkerfeens kavaler i Nøddeknækkeren, Basilio i Don Quixote og Soloherren i Balanchines Tema og variationerBallo della Regina og Tjajkovskij pas de deux.

I det moderne repertoire har Jonathan udforsket roller som Sid i Come Fly Away af Twyla Tharp, Chroma og Afterrite af Wayne McGregor, samt i værker af José Limon, Jiri Kylian, Wayne Mcgregor, Akram Khan, Sol Léon og Paul Lightfoot. Gennem det koreografiske samarbejde har Jonathan fået skabt roller og værker til sig som Bror Blixen i Blixen (Gregory Dean) og Schubert pas de deux (Adam Lüders).

På Den Kongelige Ballets turnéer har Jonathan danset på store scener som Pariseroperaen, The Kennedy Center (Washington D.C), David Koch Theater (New York), Semperoper (Dresden), The Joyce Theater (New York),  Segerstrom Center of the Arts (Orange County) og Den Ungarske Statsopera (Budapest).

Jonathan har været gæstesolist over hele verden, bl.a. ved festivaler, turnéer og balletkompagnier som Festival de Ballet de la Havana i 2014, Copenhagen Summer Dance DDT i 2015, Den Norske Ballett i 2017, Etoile Ballet Gala – turné i Skandinavien og de baltiske lande fra 2016 til 2019, Jacob’s Pillow Dance Festival i 2018, turné til Ulan Bator i Mongoliet med solodansere og solister fra Den Kongelige Ballet i 2019.

Jonathan underviser aspiranterne ved Det Kongelige Teaters Balletskole og har været lærer på Den Kongelige Ballets sommerkursus i 2018 og 2019.
Som anerkendelse som sit kunstneriske arbejde som danser har Jonathan modtaget legat fra Johannes og Ulla Poulsens Fond i 2014 og fra Balletmester Albert Gaubiers og Poul Waldorffs Fond i 2017.

I 2019 blev Jonathan udnævnt til Ridder af Dannebrogordenen af H.M. Dronningen.

DEN
DANSKE
BALLETPRIS
2024

PRIX DU NORD

21. januar 2024

København
Balletsalen, Søndre Campus, Københavns Universitet
Institut for Kunst- og Kulturvidenskab
Karen Blixens Vej 1, Lokale 21.3.
2300 København S
Tilmelding fra 1. november til 21. december.

Den Danske Balletpris

4.-5. maj 2024

Odense Koncerthus
Claus Berg Gade 9
5000 Odense

Tilmelding fra d. 2 januar - 6 april.

Back To Top