skip to Main Content

TIM RUSHTON
er koreograf og var kunstnerisk leder af Danmarks største moderne dansekompagni ’Dansk Danseteater’ fra 2001 til 2018. Uddannet på The Royal Ballet School, Covent Garden 1979-82. Engagementer som balletdanser på: Deutsche Oper am Rhein 1982-86; Malmø Stadsteater 1986-87; Den Kongelige Danske Ballet 1987-92.

Som kunstnerisk leder af Dansk Danseteater viste det sig hurtigt, at det, der kunne have været et kontroversielt cross-over fra den klassiske ballet til den moderne dansescene, udviklede sig til at være en frugtbar kunstnerisk sammensmeltning. I dag er Tim Rushton en af Danmarks toneangivende koreografer; og han er bl.a. i kraft af sine nu 9 nomineringer og 4 Reumert priser blevet optaget i den blå bog i 2007 og modtaget den britiske orden Member of the Order of the British Empire i 2011.

Generelt lader Rushton sig inspirere af musikken og opbygger derfra et eksistentialistisk tema. Han er en intuitiv koreograf, der ofte skaber sit trinsprog i mødet med danserne. Eller i hvert fald ud fra et indgående kendskab til den enkelte dansers formåen og personlighed. Dansernes forudgående erfaring – som der tages udgangspunkt i – er i høj grad med til at give hans værker nærvær og formidlingsmæssig styrke. Hans forestillinger skiller sig også ud ved deres vægt på at skabe en helhedsoplevelse af scenografi/ arkitektur, musik og dans.

Tim Rushton er alment anerkendt for sin sans for at balancere kunstnerisk nerve og publikumsappel. Mange af hans forestillinger har oplevelsesmæssigt karakter af bredt appellerende multikulturelle events, hvilket har resulteret i en stærkt stigende publikumsinteresse siden hans tiltræden som kunstnerisk leder for Dansk Danseteater.

DEN
DANSKE
BALLETPRIS
2024

PRIX DU NORD

21. januar 2024

København
Balletsalen, Søndre Campus, Københavns Universitet
Institut for Kunst- og Kulturvidenskab
Karen Blixens Vej 1, Lokale 21.3.
2300 København S
Tilmelding fra 1. november til 21. december.

Den Danske Balletpris

4.-5. maj 2024

Odense Koncerthus
Claus Berg Gade 9
5000 Odense

Tilmelding fra d. 2 januar - 6 april.

Back To Top